In Marseille, the facsimile of the Cosquer cave is slowly revealed

To read this entire article, test lemoniteur.fr free – Subscriber Edition

The teams from the Kléber Rossillon group have been on the bridge since January 2021 to create the cultural equipment of the Villa Méditerranée that will serve as the framework for the reconstruction of the Cosquer Cave. The monitor takes status more than six months from the opening to the public.

The activity is in full swing in the second basement Mediterranean villa in Marseille, a little more than six months before the opening to the public of facsimile of the Cosquer Cave who will find his place there. Mobilized since January 2021 at the site of the reconstruction of the decorated cave orchestrated by the Kléber Rossillon Group, the teams from Eiffage Construction and their subcontractors are working hard to meet deadlines.

Renovation of existing building

Added to this limitation is the complexity ofintervention in a building designed for other uses by the architects Stefano Boeri and Ivan Di Pol and inaugurated in 2013. This is one of the challenges that the architects fromagency Corinne Vezzoni and Associates, design offices and companies. The operation is thus not in relation to the operation of Lascaux IV in Montignac (Dordogne) and Chauvet 2 in Vallon-Pont-d’Arc (Ardèche). These two centers of interpretation for cave art and an introduction to prehistory were actually built around the replica of each of the two painted cavities dating from the Paleolithic.

On the same subject
In Marseille, a replica of the Cosquer Cave will open to the public in June 2022

Here in Marseille, the Kléber Rossillon group and the Sud-Paca region, which entrust the operation of the cultural equipment of the future until 2045, are leading the somewhat crazy project of bring the 2,300 m2 from the cave Cosquer in a square of 1,750 m2. Before that, all rooms in Villa Méditerranée have been reinvented to accommodate the various units of equipment that will serve as the case for the fax installed in the second basement. At this level, a 220 m long track, which will allow the visitor in 35 minutes, sitting in an electrified and autonomous basket with a capacity of six people, begins to see 80% of the sculptures and 85% of the total surface of the sculpture. building, the original cave. Eventually it will go up in the cantilever of the building, on the third floor, where the archeological interpretation center is to be located, another strong point of the place. The latter will be used in particular to provide interpretive keys to the environment, the phenomenon of rising water levels, and the fauna and flora of the Paleolithic.

[…]

This article is reserved for Monitor subscribers,
subscribe or log in to read the full article.

Not registered yet

By subscribing to Monitor, you get the benefit of:

  • 24/7 monitoring in public and private markets
  • National and regional news from the construction sector
  • The regulatory toolbox: markets, urban planning, environment
  • Index-index services

Leave a Comment

Advertise